Bästa Mopedlås 2021 – Stort Test av Mopedlås

Tyvärr ses mopeder som ett enkelt mål för tjuvar. Bara i Sverige så anmäldes 2 200 mopeder stulna till försäkringsbolagen under 2017, och denna siffra har ökat under senare år (1). Detta är en mycket sorglig upplevelse som ingen vill uppleva. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att göra livet så svårt som möjligt för dessa tjuvar, varav en är att använda ett mopedlås.

Med det bästa mopedlåset kan du säkra din moppe hemma eller när du är ute och skall parkera. Mopedlås finns i olika storlekar, former och färger. Vissa är idealiska för hemmasäkerhet medan andra är lämpliga för att säkra din moped när du är ute på offentliga platser. I den här guiden kommer vi att granska de bästa och mest effektiva mopedlåsen på marknaden. För allra högsta säkerhet rekommenderar vi att du kombinerar två eller flera mopedlås.

Topp 4 bästa mopedlås 2021

1. ABUS City Chain X-Plus 140cm godkänd klass C – Bästa kedjelås

Bästa Mopedlås 2021 - Stort Test av Mopedlås

Detta mopedlås är det bästa på marknaden just nu enligt oss. ABUS erbjuder ett robust lås av härdat specialhärdat stål som tål mycket missbruk. Låset är uppbyggt med ABUS Powerlink, vilket har samma teknologi som finns i ABUS Extreme Chain 59, ett otroligt starkt lås för motorcyklar. Det har en 10 mm sexkantskätting vilket också gör det mycket svårt att bryta, även med hård utrustning. Låset är dessutom godkänt av försäkringsbolagen och certifierat av Stöldskyddsföreningen (SSF) i klass C, vilket gör detta för ett tryggt val för maximerade säkerhet. Det finns att välja i tre längder: 110 cm, 140 cm eller 170 cm för att passa alla olika miljöer och behov.

Det finns dock två saker du bör tänka på innan du köper detta mopedlås. För det första är produkten dyrare än några av de andra alternativen på vår lista. Om du letar efter ett billiga moped är detta kanske inte det bästa alternativet för dig. För det andra är låset relativt tungt om man jämför med andra billigare lås. Det är inte lätt att transportera, vilket är både en fördel och nackdel, men den har en vikt på 2,6 kg exklusive skivbromslåset.


2. Oxford Scooter XA5 Alarm – Bästa Skivbromslås

Bästa Mopedlås 2021 - Stort Test av Mopedlås

Detta mopedlås är ett skivbromslås från Oxford, vilket har mycket hög säkerhet och kvalitet samt klarar av väldigt tuffa påfrestningar.

Det vi fullkomligt älskar med detta mopedlås är att det har ett låtande alarm. När låset kommer under attack släpper det ut ett öronbedövande och disorienterande alarm på 110dB, vilket gör att det inte går att missa. Det är också väldigt enkelt att ladda då det sker med en vanlig USB-kabel (som alla har i hemmet). Därtill är detta mopedlås vid namn Oxford XA5 utformat för samtliga mopeder och skotrar, till och med Vespa PX.

Enda nackdelen med detta lås är att det är “Icke godkänt”. Det kan således vara svårt att utnyttja en försäkring om man använt detta lås. Dock fungerar detta lås mycket bra om man vill ha flera lås på sin moped, varav alarm är ett. Det går knappast omärkbart att någon stulit din moped när detta lås tjuter!


3. ABUS City Chain 1010

Bästa Mopedlås 2021 - Stort Test av Mopedlås

Ett annat mopedlås som är mycket bra är detta från det välkända märket ABUS. Det finns mycket att tycka om med detta mopedlås och det är godkänt för både moped och cykel, vilket gör dina eventuella försäkringsärenden enkla.

Kedjelåset är 140 centimeter långt vilket gör det enkelt att låsa mopeden i exempelvis lyktstolpar eller cykelställ. Låset har en 9 mm tjock sexkantskedja klädd med textilslang och en extra säker cylinder som även skyddar mot dyrkning håller tjuvarna borta. En annan fiffig detalj med detta lås är att det har ett automatiskt lock för nyckelhålet som skyddar mot smuts och korrosion, vilket ger längre hållbarhet.

Med det sagt är detta ett riktigt bra mopedlås som lämpar sig utmärkt för alla mopeder. Helt klart ett av de bästa mopedlåsen på marknaden!


4. SXP låspaket klass 3 lås – Billigast mopedlås

Bästa Mopedlås 2021 - Stort Test av Mopedlås

Om du inte vill spendera så mycket pengar på mopedlås är det här låspaketet från Cavo ett perfekt val. Detta är ett komplett kit som innehåller allt du behöver för att låsa din moped – till en billig peng.

I detta kit ingår en kätting med länkar på 12 mm, en kedja på 130 cm samt ett lås för att kunna låsa fast kättingen. Låset kan också användas separat som ett skivbromslås/fälglås om du inte är i behov av kätting vid specifika tillfällen eller om du vill “snabblåsa” din moped.

En mycket bra detalj med detta lås är att trots att den är så billig, så är låset godkänt genom SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) för MC och moped. Du kan alltså låsa få ett billigt lås som även gör det enkelt med försäkringsärendena. Ett riktigt toppenval av mopedlås helt enkelt!


Typer av mopedlås

Skivbromslås

Denna typ av lås går genom hålen på bromsskivan och hindrar mopeden från att rulla mer än några centimeter framåt eller bakåt. En tjuv kan bara ta bort denna typ av säkerhetslås genom att skära igenom stålet med tung utrustning, vilket kan vara utmanande och mycket bullrigt. De bästa skivbromslåsen för moped är avskräckande och de kan placeras antingen på fram- eller bakhjulet. Vissa mopeder som är vintagemodeller kanske dock inte har rätt bromsar för denna typ av lås.

Grepplås

Denna typ av lås används på styret och är också känd som ett gaslås, kopplingslås, bromslås eller styrlås. Den kläms fast på bromsspaken eller kopplingsspaken. När det är korrekt installerat kommer ett grepplås att låsa kopplingen, bromsen och gasreglaget. Denna typ av lås är litet, lätt att använda och är utformat för att passa många olika typer av mopeder.

Kedjelås

Kedjelås är vanligtvis större och tyngre än andra typer av lås. Detta gör dem mindre bärbara än skiv- och grepplås. Det bästa mopedlåset och den bästa kedjan är fördelaktigt om du söker extra säkerhet. Du kan låsa mopeden till ett orörligt föremål som till exempel en ljusstolpe och sedan använda ett verktygs- eller stånglås genom mopedens fälgar.

Stånglås

Stånglås är mycket stora stålbitar som låses runt din moped. De kan användas på en mängd olika märken och modeller, och de installeras genom legerade mopedfälgar. Du kan använda detta typ av lås tillsammans med ett kedjelås för att fästa din moped vid en stolpe.

Fördelar med ett mopedlås

Säkerhet för din moped bör prioriteras mycket högt och betraktas som en nödvändig åtgärd eftersom det kan vara obekvämt att ringa myndigheterna och försäkringsbolagen för att rapportera en stulen moped. Fall av mopedstöld ökar snabbt och här är några skäl till varför du behöver skaffa ett mopedlås:

 1. Hjälper till att förebygga brott
 2. Det finns vissa mopedmärken som tjuvar är vana att stjäla och därför enkla att stjäla
 3. Tjuvar kan enkelt lyfta mopeder utan lås i lastbilar
 4. Försäkring (självrisk, eventuell konflikt med försäkringsbolaget och lägre försäkringspremier)
 5. Sinnesro. När du installerar ett mopedlås på din moped, kan du fortsätta din dag utan ångest. Du behöver inte oroa dig för att någon kan planera att ta det som inte är deras.
 6. De inbyggda styrlåsen går inte att lita på

Det finns olika design, modeller och mopedlås tillgängliga på marknaden och vi har pratat om de fyra bästa mopedlåsen, men hur kan du hitta den som skulle passa dig och din moped? Låt oss ta en titt på några viktiga faktorer som kan ha en viktig roll för att hjälpa dig att hitta det bästa mopedlåset för dig.

Saker att tänka på vid köp av ett mopedlås

Material

Ett kraftigt motorcykellås bör vara tillverkat av hållbart material som stål eller aluminiumlegering. Produkten ska vara långvarig och motstå rost och korrosion. Se också till att metallen inte skadar din moped. Vissa är gjorda av material som kan repa eller skada hjulet eller andra delar av din moped.

Var din moped ska stå

Om du parkerar din moped hemma är det bästa alternativet att använda en tung kedja. Tunga kedjor är ganska svåra att bryta trots att skärutrustning används när en moped är ordentligt bultad mot marken. Detta beror på att de tunga kedjorna gör att det blir svårt att lyfta och på så sätt inte kan köras eller lyftas från marken.

Chans att orsaka skada

Eftersom mopedlås är tillverkade av hårdmetall finns det en risk att de kan skada din moped eller dess lackering. Detta är ganska vanligt med stora kedjelås och det är därför de flesta kedjelås täcks med nylon för att undvika att orsaka någon form av skada.

Synlighet

Det skulle vara bra om ditt mopedlås är relativt synligt så att mopedtjuvar inte skulle bry sig om att komma nära din moped, och det är därför många mopedlås kommer i orange eller gul färg. Detta gör det möjligt för tjuvar att se att mopeden sitter fast i ett lås även när det är mörkt och gör att de ofta lämnar dem ifred.

Bärbarhet

De bästa mopedlåsen ska vara lätta att bära. Du bör kunna ta dem med dig under sadeln eller kunna lägga dem i en ryggsäck. Om ett lås är för skrymmande och tungt är det mindre troligt att du använder det, vilket äventyrar säkerheten för din moped.

Passform

Ett mopedlås bör vara lätt att använda. Hitta ett märke som är enkelt att installera och lika enkelt att ta bort. Om låset är för komplicerat eller om det är en manöverkamp, ​​blir det väldigt frustrerande. Det kan till och med hindra dig från att använda låset.

Larm

Mopedlås med larm skapar ett ljud som är tillräckligt högt för att förhindra att en tjuv stjäl din moped. Vissa lås har inbyggda larm som varnar dig om någon rör din moped. Ett skivlåslarm är bara användbart om du parkerar din moped i närheten och kan höra larmet när det är aktiverat.

Tips vid användning av mopedlås

Tips

 • Använd ett mopedlås så ofta som möjligt. Det bör ta mindre än en minut innan du installerar låset, och det är det bästa sättet att avskräcka tjuvar från att stjäla din moped.
 • Förutom att låsa din moped bör du också hålla den täckt. Om du inte har ett garage och måste lämna det på en offentlig plats, använd ett mopedskydd för att hålla det dolt för potentiella tjuvar.
 • Se till att låset inte vidrör marken. Ju lägre den är, desto mer hävstång kommer en potentiell tjuv att ha. Det är bäst att placera den genom ramen, men du kan också sätta ett lås genom gafflarna och ekrarna.
 • Om du använder ett bromsskivlås låser du också moped till något fast och orörligt. Annars kommer en tjuv att kunna hämta din moped och lyfta över den i en lastbil.
 • Du bör överväga att använda mopedlås oavsett hur värdefull din moped är. Även om du har en billig moped är det mer kostnadseffektivt att köpa ett lås än att byta ut din moped.
 • För ökad säkerhet kan du sätta en dödknapp eller fjäderbelastad strömbrytare på din motorcykel som bryter av bränsleledningen. Du kan också sätta en GPS på din moped för att hitta den om någon stjäl den. Ett annat alternativ är att ta bort en säkring så att den inte startar.
 • Det är bättre att sätta ett skivlås på framhjulet. Det finns färre platser att sätta låset på ett bakhjul på grund av kedjehjulet. Du kan också glömma att du sätter låset på bakhjulet och försöker flytta mopeden, vilket kan vara skadligt.
 • Om du sätter ett skivlås på framhjulet är det också mycket mer synligt för en potentiell tjuv. En kriminell kommer att tveka innan han försöker stjäla din moped om låset är mycket iögonfallande. 
 • Motorcyklar och lås utsätts för regn, UV-strålar och andra väder. Välj en produkt med hög kvalitet. Du vill ha en som är vattentät och som inte rostar så lätt. Använd kedjesmörj på låset varannan månad för att hålla den fräsch och smidig.
 • Parkera i väl upplysta områden. Undvik också att parkera på samma ställe varje dag, annars frestar du en potentiell tjuv som känner till dina vanor. Klistermärken som säger “larm installerat” kan också avskräcka brottslingar.
 • Dyrare mopeder stjäls mest, särskilt om de lämnas utanför lägenhetsområden. Tjuvar riktar sig ofta mot parkeringsgarage i städer.
 • Lämna inte en reservnyckel i din sadelväska. Tjuvar kan enkelt öppna sadelväskor med knivar. Lämna inte heller ditt namn i dina väskor.
 • Även med den bästa säkerheten på mopeden kan tjuvar fortfarande stjäla din moped. Tre till fyra starka personer kan plocka upp lättare mopeder och sätta dem i en släpvagn, trots att mopeden har ett hjul eller grepplås. Kriminella kan också klippa kedjor. 

Vanliga frågor om mopedlås

Hur fungerar ett mopedlås?

Denna typ av lås används på mopedens styre. Vrid först styret åt höger och tryck sedan in nyckeln på låset. Vrid sedan bara på nyckeln. Vrid sedan styret något åt ​​vänster för att koppla in låset och ta bort nycklarna.

Vilket typ av lås passar min moped? 

Många lås finns i olika storlekar och kan passa på ett brett utbud av mopeder. Andra lås är avsedda för specifika märken och modeller. Skivbromslås, till exempel, har många olika stift för att rymma mopeder i olika storlekar.

Hur låser jag min sadelväska?

Bara för att din sadelväska är stängd betyder det inte att den är säker från potentiella tjuvar. Det bästa sättet att låsa dessa väskor är med låset som vanligtvis sitter på sidan av mopeden. Detta är inte ett 100% säkert lås, men det duger väl för förvaring av saker som du inte är oerhört rädd om. Vissa företag säljer också lås som är specialtillverkade för sadelväskor.

Lämna en kommentar